Hoe kies ik het perfecte stel trouwringen?
Stap 1: Stel uw budget vast

Net zoals elk juweel kan je aan een trouwring zoveel en zo weinig uitgeven als je zelf wil. Een budget vastleggen, al is het maar de orde van grote bepalen, is dus een belangrijke eerste stap. Dit budget zal jullie helpen om de juiste keuzes te maken.
De prijs van trouwringen wordt vooral bepaald door twee factoren:
-
De gebruikte materialen: goud, platina, zilver en/of diamant.
-
De kwaliteit: dit wordt bepaald door de manier waarop de trouwringen gemaakt worden. Hoe meer handwerk hierbij aan te pas komt hoe hoger de kwaliteit. Ontdek hier hoe we bij Blériot onze juwelen maken.
Stap 2: Welke stijl?
Eenvoudig en Elegant

De meest eenvoudige en meest gevraagde trouwring is de simpele band in goud of platina. Omdat deze ring geen begin of einde heeft staat het symbool voor eeuwigdurende, ononderbroken liefde. Al sinds de klassieke oudheid maakt deze ring deel uit van de huwelijksceremonie.
Indien u een eenvoudige trouwringverkiest hoeft u enkel na te denken over de breedte en over de vorm van de doorsnede van de ring: rond, rechthoekig, half-afgerond.De breedte van de ring moet passen bij de grootte van de vingers en handen. een brede ring zal beter passen bij iemand met grote handen en vice versa.
De Alliance
Voor wie net dat tikkeltje meer wil is de alliance een zeer geliefde keuze. De diamantjes staan, net als bij de
verlovingsring, symbool voor eeuwigdurende liefde. Bovendien geeft hun schittering de trouwring een heel luxueuze toets.
Een alliance kan volledig rondom bezet worden met diamant, maar kan ook gedeeltelijk bezet worden: bijvoorbeeld enkel de bovenste helft of twee derdevan de ring. Ongeacht het aantal steentjes gezet wordt, bij een gedeeltelijk bezette alliance kiezen we altijd voor een oneven getal. Zo voorkomen we een onaantrekkelijke spatie tussen twee diamantjes bovenaan. Het is maar een piepklein detail maar het maakt een wereld van verschil.De meest gebruikte slijpvorm voor de diamantjes is de ronde briljant. Maar andere vormen kunnen minstens even mooi zijn. Zo gebruiken we bijvoorbeeldvaak vierkante princess-cuts of rechthoekige baguetten. Deze stenen geven een al bijzondere trouwring een extra touch.Lees hier meer over diamant.
Stap 3: Wit goud, geel goud of platina?

De keuze van het metaal is in de eerste plaats afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeur. Uiteraard is de kleur hierin de voornaamste afweging: willen jullie wit, geel, rose? Of juiste een combinatie hiervan.
Enkel wanneer jullie voor een wit metaal kiezen moet er nog een extra beslissing worden genomen: de keuze tussen wit goud of platina.
Goud is de traditionele keuze voor trouwringen. Het is ook (een beetje) goedkoper dan platina.
Het voordeel van platina ten opzichte van wit goud is dat het steviger is dan goud. Platina blijft dus beter gestand tegen slijtage en beschadiging. Bovendien blijft platina zijn witte kleur behouden terwijl wit goud na enige tijd (1 tot 2 jaar) terug gelig wordt en opnieuw gerhodieerd moet worden.
Stap 4: Niet te vergeten!
De juiste ringmaat
Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat jullie trouwringen goed passen. Om de juiste maat te weten te komen is er slechts één goede manier: maatringen.
De maat kan echter steeds aangepast worden moest blijken dat deze toch niet 100% klopt. Ook nadien, als uw vingers in de loop der jaren veranderen kan de maat steeds aangepast worden.
De gravure
Een trouwring is niet compleet zonder gravure. De gravure is de laatste persoonlijke toets die jullie aan je ringen kunnen geven.
Traditioneel bestaat de gravure in een trouwring uit jullie voornamen en trouwdatum. In jouw ring staat de naam van je partner dan telkens vooraan.
Natuurlijk houdt niets of niemand jullie tegen om van de traditie af te stappen en een geheel eigen boodschap in jullie ringen te zetten.
De juiste hand

Veruit de meest gestelde vraag die we hier krijgen is aan welke hand de trouwring gedragen moet worden.
Strikt genomen wordt de trouwring in de Katholieke Kerk aan het linkerhand gedragen en bij de Protestantse Kerk aan het rechterhand.
Tegenwoordig wordt de trouwring bijna steeds samen met de verlovingsring aan het linkerhand gedragen. Dit is de kant van het hart.
Stap 5: De Juwelier

Er zijn veel grote verschillen tussen juweliers. Het loont daarom de moeite om verschillende zaken te vergelijken en vooral te letten op de volgende punten:
-
Kwaliteit: De kwaliteit van het juweel is minstens even belangrijk als de prijs. Vraag daarom steeds aan de juwelier om een certificaat waarop staat waar en hoe het juweel gemaakt werd. Dit geeft u een goed idee over de kwaliteit van de verlovingsring. Bij Blériot ontvangt u bij elk juweel een dergelijk certificaat.
-
Service: Welke service biedt de juwelier? Bij Blériot passen we bijvoorbeeld de maat steeds gratis aan. We zorgen ook voor een gratis gravure, zelfs ná verkoop. Daarnaast moet een juweel ook zorgvuldig onderhouden worden. Daarom bieden we elke klant een gratis jaarlijk onderhoud aan waarbij uw juweel grondig wordt gereinigd, nagekeken en indien nodig bijgepolijst of opnieuw gerodhieerd.
-
Garantie: Welke garantie biedt de juwelier u? Een verlovingsring is bedoeld om een heel leven gedragen te worden. Daarom bieden we bij Blériot ten eerste een 30-dagen-geld-terug-garantie. Daarnaast bieden we u een levenslange garantie op het juweel. Elke schade aan uw ring repareren we gratis. Daarnaast bieden we u een gratis jaarlijks onderhoud aan.
In Antwerpen heeft de Stad Antwerpen samen met AWDC, de beroepsfederatie voor diamant, het kwaliteitslabel 'Antwerp's Most Brilliant' in het leven geroepen. Juweliers die dit label willen bekomen moeten elke twee jaar een zeer strenge audit ondergaan door KIWA, een onafhankelijk kantoor en de de FOD Economie. Hierbij worden ze gecontroleerd op 30 strenge kwaliteitseisen. Wanneer u in Antwerpen een juweel koopt, doe dit dan enkel bij een juwelier die over het AMB label beschikt. Alleen zo kunt u zeker zijn van de kwaliteit. Blériot wordt in Antwerpen enkel verkocht door Van der Veken Juweliers, welke één van de eerste gelabelde juweliers is.