Hoe kies ik de perfecte verlovingsring?

De perfecte verlovingsring kiezen lijkt voor veel mannen een overweldigende opdracht. In een ondoorzichtig oerwoud van keuzes moeten zij de juiste ring vinden. Toch is het eigenlijk allemaal niet zo ingewikkeld. Als je weet waar je op moet letten heb je in vier eenvoudige stappen de ideale verlovingsring gevonden!

Hieronder leggen we u kort de vier stappen naar de perfecte verlovingsring uit:

Stap 1: Bepaal uw budget

Het allereerste dat u moet doen voor u kan starten met uw zoektocht naar de perfecte verlovingsring is voor uzelf bepalen hoeveel geld u hieraan wil uitgeven. Hiermee kan u veel gerichter op zoek gaan.

Het bedrag dat u aan uw verlovingsring wil besteden is puur persoonlijk. Dit hangt af van veel zaken. Als u echter een referentie wil: de meeste verlovingsringen die wij verkopen kosten tussen de € 1.500 en € 3.500.


Stap 2: Kies de ring

Nu u weet hoeveel u aan uw verlovingsring wil besteden is het tijd om met uw zoektocht te starten. Dit is het moeilijkste onderdeel omdat dit ook het meest persoonlijke is. Ringen bestaan er in alle mogelijke vormen en stijlen.

De eerste stap hierin is om het montuur, de eigenlijke ring, te kiezen. Hier moet u een keuze maken in het metaal, de stijl en de kwaliteit van de ring. U moet ook nog eens proberen om de juiste maat te achterhalen.

Tip: Kijk rond op haar social media accounts. Vooral op Instagram en Pinterest is de kans erg groot dat je daar ontdekt welke stijl ze mooi vindt.

Wit, geel, rose goud of platina?

Het metaal bepalen is relatief simpel. Kijk gewoon naar de overheersende kleur van de juwelen die ze het meest draagt. Is dit geel? Kies dan 18 karaats geel goud. Is dit wit? Dan heeft u de keuze tussen 18 karaats wit goud en platina. Wit goud is goedkoper, maar platina is beter bestand tegen slijtage en behoudt haar witte kleur, terwijl wit goud na één à twee jaar licht gelig wordt.

Welke Stijl?

Draagt ze klassieke juwelen met sierlijke ronde vormen? Of gaat haar voorkeur meer uit naar moderne strakke lijnen?

Denk ook na of u zijsteentjes wil op uw verlovingsring. Dit geeft de ring een luxueuzere toets en accentueert bovendien de centrale diamant.

De Kwaliteit

Last but not least, moet u ook letten op de kwaliteit van de ring. Iedereen kan een grote, mooie en zuivere diamant leveren, maar de kwaliteit van de ring zelf kan sterk variëren.

De kwaliteit is afhankelijk van de manier waarop de manier gemaakt werd. Er zijn verschillende productiemethodes, gaande van massaproductie tot artisanaal handwerk.

Het spreekt vanzelf dat hoe meer handwerk eraan te pas komt, hoe beter de kwaliteit van het juweel is. Daarom wordt elk juweel van Blériot individueel vervaardigd in ons eigen atelier. Elk onderdeeltje wordt apart afgewerkt voordat het in het juweel wordt gesoldeerd. Hierdoor krijgen we een veel fijner resultaat dan wat seriewerk ooit kan bereiken.

'Weten wat je koopt' is hier heel belangrijk. Vraag aan de juwelier steeds een certificaat waarin staat hoe en waar de verlovingsring gemaakt werd. Een juwelier die dit niet kan aanbieden is zijn geld niet waard. Lees hier hoe een verlovingsring van Blériot gemaakt wordt.


Stap 3: De Diamant

U heeft de ring gekozen, nu is het tijd voor het belangrijkste deel van de verlovingsring: de diamant. Dit lijk allemaal heel complex, maar eigenlijk is het redelijk eenvoudig. Nu u uw ring heeft gekozen weet u ook hoeveel budget u overhoudt voor de diamant. Het is nu slechts een kwestie van de beste diamant te kiezen binnen uw budget.

De waarde van de diamant is afhankelijk van vier eigenschappen: de 4 C's: Karaat (Carat), Kleur (Colour), Helderheid (Clarity) en Slijpsel (Cut).

1. Karaat

Karaat (ct.) is de gewichtseenheid van diamant. 1 karaat is gelijk aan 0,20 gram en bestaat uit 100 punten. 0,50 punten is dus gelijk aan 0,50 ct.

Voor ronde brilliant-cut diamanten komt het gewicht ongeveer overeen met diameters hiernaast.

Karaat heeft de grootste impact op de prijs van de diamant. Het karaatgewicht bepaald de prijsvork van de diamant. De kleur en helderheid bepalen binnen elke gewichtscategorie de uiteindelijke prijs. Belangrijk om weten is ook dat de prijs per karaat stijgt naarmate de diamant groter wordt.

2. Kleur

Ongeveer 98% van de diamanten hebben een licht gelige tot gele kleur. De mate waarin witte diamanten een gelige kleur hebben wordt weergegeven op een schaal van D (volledig kleurloos) tot Z (gele kleur). Bij Blériot bieden we enkel diamanten aan die voor het blote oog kleurloos tot bijna kleurloos zijn.

3. Helderheid

Elke diamant draagt sporen van haar ontstaan. In diamanten van juwelenkwaliteit zijn deze sporen echter zo klein dat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn. Deze onzuiverheidjes zijn ook te klein om het licht in de diamant te breken. Ze hebben dus géén impact op de schittering van de diamant. We raden onze klanten daarom altijd aan om eerst te kiezen voor kleur en pas daarna voor helderheid.

Een diamant met heldeheid VS bevat per definitie geen onzuiverheid die zichtbaar is voor het blote oog.

Bij Blériot verkopen we énkel diamanten die geen zichtbare onzuiverheden bevatten. Onze experten bestuderen elke diamant zorgvuldig voordat we ze kopen. Hierdoor zijn we verzekerd dat elke diamant die we in onze juwelen zetten zuiver is voor het blote oog en mooi schittert!

4. Slijpsel

De schittering van een diamant hangt af van hoe de steen geslepen is. Elk facet van de bekendste slijpvorm, de ronde briljant, werd wetenschappelijk berekend om de maximale hoeveelheid licht te weerkaatsen. De kwaliteit van het slijpsel is hierin cruciaal. Een uitstekend geslepen diamant zal niet alleen al het licht weerkaatsen dat in de steen valt, het zal ook zorgen voor een mooi spel van licht en kleuren. Dit wordt het 'vuur' of het 'leven' in de diamant genoemd. Een slecht geslepen diamant zal licht 'lekken'. Hierdoor ontstaan donkere schaduwplekken in de diamant.

Bij Blériot selecteren we steeds de best geslepen diamanten. We zoeken specifiek naar prachtig geslepen stenen die veel leven bevatten.

5. Certificaten

Diamantcertificaten zijn documenten die een volledig overzicht geven van de eigenschappen van een diamant. Het is als het ware een soort identiteitskaart waarop alle belangrijke gegevens staan.

Deze certificaten worden opgesteld door erkende onafhankelijke instituten. Een diamant krijgt pas een certificaat als twee of meer gemmologen onafhankelijk van mekaar op alle onderzochte punten, zoals kleur en helderheid, overeen komen.

Er zijn veel certificatielabo's, maar er zijn er slechts drie die er toedoen en die universeel erkend worden: de Hoge Raad voor Diamant (HRD), het Gemological Institute of America (GIA) en het International Gemological Institute (IGI). Bij Blériot wordt elke diamant vanaf 0,50 ct. steeds afgeleverd mét een certificaat van één van deze drie instellingen.


4. De Juwelier

Er zijn veel grote verschillen tussen juweliers. Het loont daarom de moeite om verschillende zaken te vergelijken en vooral te letten op de volgende punten:

  1. Kwaliteit: De kwaliteit van het juweel is minstens even belangrijk als de prijs. Vraag daarom steeds aan de juwelier om een certificaat waarop staat waar en hoe het juweel gemaakt werd. Dit geeft u een goed idee over de kwaliteit van de verlovingsring. Bij Blériot ontvangt u bij elk juweel een dergelijk certificaat.

  2. Service: Welke service biedt de juwelier? Bij Blériot passen we bijvoorbeeld de maat steeds gratis aan. We zorgen ook voor een gratis gravure, zelfs ná verkoop. Daarnaast moet een juweel ook zorgvuldig onderhouden worden. Daarom bieden we elke klant een gratis jaarlijk onderhoud aan waarbij uw juweel grondig wordt gereinigd, nagekeken en indien nodig bijgepolijst of opnieuw gerodhieerd.

  3. Garantie: Welke garantie biedt de juwelier u? Een verlovingsring is bedoeld om een heel leven gedragen te worden. Daarom bieden we bij Blériot ten eerste een 30-dagen-geld-terug-garantie. Daarnaast bieden we u een levenslange garantie op het juweel. Elke schade aan uw ring repareren we gratis. Daarnaast bieden we u een gratis jaarlijks onderhoud aan.

Antwerp’s Most Brilliant Label


In Antwerpen heeft de Stad Antwerpen samen met AWDC, de beroepsfederatie voor diamant, het kwaliteitslabel 'Antwerp's Most Brilliant' in het leven geroepen. Juweliers die dit label willen bekomen moeten elke twee jaar een zeer strenge audit ondergaan door KIWA, een onafhankelijk kantoor en de de FOD Economie. Hierbij worden ze gecontroleerd op 30 strenge kwaliteitseisen. Wanneer u in Antwerpen een juweel koopt, doe dit dan enkel bij een juwelier die over het AMB label beschikt. Alleen zo kunt u zeker zijn van de kwaliteit. Blériot wordt in Antwerpen enkel verkocht door Van der Veken Juweliers, welke één van de eerste gelabelde juweliers is.