Goud & Platina

Goud heeft de mens steeds gefascineerd. De bijzondere kleur en glans oefent al sinds de prehistorie een unieke aantrekkingskracht uit. Al van voor de Egyptenaren hun piramides begonnen bouwen werd goud gebruikt voor juwelen.

Misschien meer nog dan goud is platina het ideale materiaal om juwelen van te maken. Het is een van de sterkste en zeldzaamste materialen ter wereld. Platina is erg duurzaam en heeft een unieke, mooie glans.

9-c+.jpg

Goud

Goud spreekt al sinds zijn ontdekking tot de verbeelding van de mens. Het is één van de zeldzaamste materialen ter wereld. Dankzij de bijzondere glans en de totale weerstand tegen roest wordt het al sinds het begin van de beschaving voor juwelen gebruikt.

Puur goud is een zeer zacht metaal. Een gram goud kan geplet worden tot een blad met een oppervlakte van één vierkante meter. Om goud bruikbaar te maken voor juwelen moet het eerst hard gemaakt worden. Dit doet men door een legering te maken met een ander metaal zoals zilver, koper, nikkel of palladium. De metalen die hiervoor gebruikt worden bepalen ook de kleur van het goud. De meest voorkomende kleuren in juwelen zijn geel, wit en roze. Onbewerkt wit goud heeft een lichte gelige schijn. Daarom worden juwelen van wit goud behandeld met rodium, een zeer hard metaal met een glanzende, witte kleur.

De zuiverheidsgraad van goud wordt aangegeven in karaat (niet te verwarren met karaat in edelstenen). 24 Karaat is zuiver goud, 22 karaat is 91,6% zuiver, 18 karaat 75% en 14 karaat heeft een goudgehalte van 58,5%. 18 Karaat is veruit het meest geschikt voor juwelen. Daarom gebruiken we bij Blériot enkel 18 karaat goud.


Platina

Platina is het zuiverste edelmetaal ter wereld. Platina is van nature enorm sterk en heeft een mooie, zuivere witte kleur. Hierdoor is het het ideale metaal om juwelen van te maken.

Platina is erg zeldzaam. Om 1 ounce (28.35 gram) platina te ontginnen moet gemiddeld 10 ton erts gedolven worden. Het is dan ook het waardevolste edelmetaal.

Dankzij zijn hardheid verslijt platina erg moeilijk. Dit maakt het tot een van de meest duurzaamste materialen die er zijn. Een platina juweel zal daarom door gebruik geen krassen vertonen zoals bij goud, maar een satijnen glans krijgen. De meeste mensen vinden dit mooi, omdat het typisch is voor platina. Als u echter de originele glans terug wil, kan u het juweel altijd opnieuw laten polijsten.

Net zoals goud wordt ook platina gelegeerd met een ander metaal om het sterker te maken. Platina is echter veel sterker dan goud en dus moet er veel minder ander metaal aan worden toegevoegd om het stevig genoeg te maken. Platina van hoge kwaliteit, zoals wij in onze juwelen gebruiken, heeft een zuiverheidsgraad van 95%.

Omwille van deze duurzaamheid staat platina, net als diamant, symbool voor eeuwigheid. Daarom is het een zeer populaire keuze bij verlovingsringen.