Hoe kies ik een diamant?

Dankzij ons systeem heeft u rechtstreekse toegang tot de internationale diamantmarkt. 

Een slimme diamantkeuze maken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Met deze 6 tips kiest u zonder moeite de perfecte diamant voor uw verlovingsring. 

 

1. Budget

U heeft ongetwijfeld een budget in gedachten dat u aan uw verlovingsring wil spenderen. U heeft zonet in stap 1 uw ringmontuur uitgekozen. Trek de prijs van de ring af van uw budget. Het verschil is uw budget voor de diamant. U kan dit bedrag als maximum invullen in de 'Price' filter. Nu worden enkel de diamanten die binnen uw budget vallen getoond.

 

2. Slijpvorm & Grootte

U kan één of meerdere slijpvormen aanklikken in de 'Shape' filter. De ronde briljant wordt het meest gekozen. Samen met de grootte heeft de slijpvorm het meeste invloed op het uitzicht van de diamant.

De grootte van de diamant wordt uitgedrukt in karaat (carat in het Engels). Karaat is de gewichtseenheid van diamant. 1 karaat is gelijk aan 0,20 gram. Het gewicht is de belangrijkste factor voor de prijs van een diamant. De prijs stijgt exponentieel met grootte. 

 

3. Kleur en Zuiverte

De kwaliteit van de diamant wordt bepaald door haar kleur (Color) en zuiverte (Clarity). 

De kleur wordt weergegeven op een alfabetische schaal, beginnend met D (volledig kleurloos). D, E en F zijn de absolute topkleuren. Deze bevatten geen sporen van een gelige tint en zijn merkelijk lichter dan de andere kleuren. 

G en H zijn zo goed als kleurloos voor het blote oog en zijn omwille van hun interessante prijs veelgekozen kleuren voor diamant in een verlovingsring.

I is een beetje warmer van kleur. Deze diamant is nog steeds wit, maar met een zeer licht gelige tint.

diamantkleuren

 

De zuiverte van een diamant geeft weer in welke mate de diamant inclusies en onzuiverheden bevat. Belangrijk om weten is dat een diamant met zuiverte VS2 per definitie geen onzuiverheden bevat die zichtbaar zijn met het blote oog. Deze onzuiverheden zijn ook te klein om het licht in de diamant te breken en hebben dus geen enkele invloed op de schittering van de diamant. Een diamant met VS2 is met het blote oog dus niet te onderscheiden van een volledig zuivere diamant (FL/IF).

diamantzuiverheid

Tip: Geef bij uw diamantkeuze steeds voorrang aan kleur boven zuiverte.

 

4. Slijpsel

Het slijpsel of 'Cut grade', zegt iets over de kwaliteit van het slijpsel van de diamant. Voor een rond briljant-slijpsel bestaat deze uit drie eigenschappen: Proportions, Polish en Symmetry. 

Proportions is de belangrijkste eigenschap en gaat over hoe goed de hoeken en facetten van de diamant overeen komen met de ideale standaardformule. In theorie zal een diamant die de beste 'proportions' heeft het licht het best weerkaatsen en dus de mooiste schittering hebben.

De andere slijpvormen hebben geen standaardformule. Hier wordt dus geen 'Proportions' gradatie aan toegekend.

 

Polish geeft weer hoeveel krasjes en slijpsporen zich op het oppervlakte van de diamant bevinden.

Symmetry geeft weer hoe symmetrisch de diamant is. 

 

5. Fluorescentie

Ongeveer 30% van alle diamanten licht op wanneer ze worden blootgesteld aan UV licht. De mate waarin dit gebeurt varieert van zeer licht, tot sterk. 

Dit heeft geen enkele invloed op het uitzicht, de kwaliteit of de sterkte van de diamant.

Tip: Diamanten met fluorescentie zijn meestal wat goedkoper dan soortgelijke stenen zonder fluorescentie.

 

6. Certificaat

De eigenschappen van een diamant worden vastgesteld door onafhankelijke labo's. Deze reiken voor de onderzochte diamant een certificaat uit die alle eigenschappen van de steen oplijst. Er zijn verschillende instellingen, maar wereldwijd slechts drie die er toe doen: Gemological Institute of America (GIA), Hoge Raad voor Diamant (HRD) en International Gemological Institute (IGI).

Als klikt op een diamant kan u in de meeste gevallen een digitale versie van het certificaat bekijken.