Waarom bevat een verlovingsring meestal een diamant?

Steven Van der Veken

Gepubliceerd op 29 september 2020

Meer dan 80% van de verlovingsringen bevat een diamant. Maar waarom is dit? En hoe is deze traditie begonnen?

 

"Diamonds are a girl's best friend" zong Marilyn Monroe al. De slogan werd destijds verzonnen voor het bekende mijnbedrijf DeBeers om diamanten te promoten. Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat de traditie om een verlovingsringte geven met daarin een diamant in het leven werd geroepen door deze marketingstunt.

Hoewel de marketingcampagne van DeBeers bijzonder succesvol was (wie kent er nu, meer dan 70 jaar later, de slogan niet?) en het de diamantverkoop wereldwijd weliswaar een boost heeft gegeven, was de gewoonte om een verlovingsringte geven al heel lang ingeburgerd. De diamant was ook toen al onlosmakelijk verbonden met de verlovingsring.

De traditie om je verloofde een ring cadeau te doen werd voor het eerst gestart in het Egypte van de farao's. Ook het uitwisselen van ringen tijdens de huwelijksceremonie en zélfs de linker ringvinger als locatie van de verlovingsring hebben we aan de oude Egyptenaren te danken.

Het zou echter nog duizenden jaren duren vooraleer hier een diamant aan te pas zou komen.

Sinds hun ontdekking werden aan diamanten allerlei magische eigenschappen toegeschreven. Ook hun hardheid en relatieve onverwoestbaarheid was toen al bekend. Het woord diamant is trouwens afgeleid van het oud-Griekse 'Adamas', wat zoveel als 'Onverwoestbaar' betekent.

Gedurende duizenden jaren werden diamanten enkel door mannen gedragen. Men dacht dat vrouwen niet sterk genoeg waren om met de magische krachten van de diamant om te gaan.

Dit veranderde in de vijftiende eeuw. In Antwerpen, toen het belangrijkste handelscentrum van Europa, had men ontdekt dat diamant geslepen kon worden en dat de stenen er zo veel mooier uitzagen. De handel in diamant stond aan de vooravond van een gigantische boom en zou al snel een Keizerlijke duw in de rug krijgen. 

 

De eerste moderne verlovingsring

 

In 1477 vroeg aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de latere keizer van het Heilig Roomse Rijk, Maria van Bourgondië ten huwelijk. Hij zette zijn aanzoek kracht bij door haar een ring te geven met daarin een diamant verwerkt. De onverwoestbare diamant stond symbool voor zijn onverwoestbare liefde voor haar. De eerste 'moderne' verlovingsring.

Andere vorsten en edellieden namen hier snel een voorbeeld aan en al snel ging elk huwelijksaanbod in de hoogste kringen gepaard met een diamanten ring.

 

 

 

De populariteit van een verlovingsring nam nogmaals toe na de ontdekking van diamant in Zuid-Afrika aan het einde van de negentiende eeuw in combinatie met de snel groeiende middenklasse in de Westerse wereld.

Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de aanzoeken gedaan met een diamanten verlovingsring. Al is dit, net als alle tradities, al lang geen must meer. Andere stenen, zoals saffier, amethist en smaragd zijn een uitstekend alternatief. Bij Blériot helpen we u hier graag bij. Met een op maat gemaakte verlovingsring kan u uw aanzoek een nog persoonlijkere touch geven.

Meer Posts