Kleur versus Helderheid: Kies uw diamant verstandig

Steven Van der Veken

Gepubliceerd op 29 september 2020

Een verlovingsring kiezen is een erg stresserende aangelegenheid. Je koopt dit immers maar één keer en wil het dan ook ineens goed doen. Daarom hebben we hiervoor een korte gids geschreven waarop u allemaal moet letten. De diamant heeft meestal de grootste impact op de prijs van een verlovingsring. De perfecte diamant kiezen is dan ook van groot belang.

De diamantkeuze is meestal gebaseerd op hoeveel budget u hiervoor heeft. Vervolgens is het maar een kwestie om hiervoor de best mogelijke diamant uit te kiezen.

De prijs van een diamant wordt bepaald door 4 eigenschappen: de beroemde 4 C's: Karaat (Carat), Kleur (Colour), Helderheid (Clarity) en Slijpsel (Cut).

Ruwweg heeft het gewicht van de diamant, uitgedrukt in karaat, de grootste impact op de prijs én op het uiterlijk van de steen. Binnen elke gewichtscategorie wordt de uiteindelijke prijs bepaald door de intrinsieke kwaliteit van de diamant: de kleur en de helderheid. Over het algemeen is de kost van één kleurgradatie ongeveer gelijk aan die van één gradatie in helderheid. De afweging tussen kleur en helderheid is dus erg belangrijk om het budget voor uw verlovingsring zo verstandig mogelijk te besteden.

 

De Kleur

Bij Blériot bieden we diamanten aan van kleur D tot en met kleur I. D is de beste kleur en is volledig kleurloos. Ook E en F zijn beiden topkleuren. G en H zijn bijna kleurloos en vertonen nog geen zichtbare tint. Ze zijn uiteraard wel goedkoper dan D, E en F wat van deze kleuren een uitstekende keuze maakt voor uw verlovingsring. In I is er een zeer lichte gelige tint zichtbaar. Lager dan I verkopen we nooit.

 

De Helderheid

We bieden diamanten aan van de hoogtste helderheid, LC (Loupe Clean) tot en met SI1 (small inclusion).

Belangrijk om weten is dat diamanten met een helderheid tussen LC en VS2 geen onzuiverheden bevatten die zichtbaar zijn met het blote oog. Concreet betekent dit dat een diamant met helderheid LC met het blote oog onmogelijk te onderscheiden is van een diamant met helderheid VS2. SI1 vormt het kantelpunt. Afhankelijk van de soort onzuiverheid én de locatie ervan in de steen kan deze al dan niet zichtbaar zijn.

In elk geval zijn zelfs in een SI2 de onzuiverheden veel te klein om het licht op enige manier te breken. De schittering van de diamant wordt hier dus niet door beïnvloed. De prijs daarentegen wel.

 

Conclusie: Kies verstandig

De kleur en de helderheid van een diamant hebben allebei nagenoeg evenveel invloed op de prijs van een diamant. De afweging tussen kleur en helderheid is dus bepalend voor de eindprijs van uw verlovingsring.

Het kleurverschil is echter veel zichtbaarder dan de helderheid. Daarom adviseren we al onze klanten steeds om voorrang te geven aan kleur. Het heeft echt geen enkele zin om meer geld uit te geven aan een grotere helderheid dan VS2 als voor hetzelfde geld een betere kleur gekozen kan worden. Kies dus voor uw verlovingsring een diamant met helderheid VS2 of SI1 en besteed uw budget aan een zo mooi mogelijke kleur. Daar gaat u veruit het meeste plezier aan beleven!

Meer Posts