Kies ik best voor een verlovingsring in zilver, platina of in wit goud?

Steven Van der Veken

Gepubliceerd op 29 september 2020

Het is één van de meest gestelde vragen wanneer mannen de winkel binnenstappen voor een verlovingsring: “Wat is het verschil tussen wit goud en platina?”.

Wit goud is een legering van goud en andere metalen, meestal palladium. De verhouding kan afwijken, maar wij werken steeds met 75% goud en 25% andere metalen. Dit geeft ons een zuiverheidsgraad van 18 kt. Het resultaat is een metaal dat stevig is en wit van kleur met een licht gelige toets erin. Om het juweel de perfecte witte kleur te geven wordt het na het polijsten nog gerhodieerd. Dit is een proces waarbij de ring een coating krijgt van rhodium, een hard wit edelmetaal. Deze laag rhodium slijt na verloop van tijd af. Hoelang dit duurt hangt af van het gebruik. Bij een verlovingsring die dagelijks gedragen wordt, zal de coating na maximaal twee jaar verdwenen zijn. Uiteraard kan je je verlovingsring gerust binnenbrengen om deze opnieuw te rhodiëren.

Platina is een edelmetaal dat op zichzelf al sterk genoeg is om te gebruiken voor juwelen. Het heeft ook van nature al een mooie witte kleur en hoeft dus niet gerhodieerd te worden. Na verloop van tijd zal het juweel door het dragen een licht satijnen patina krijgen. Dit is typisch voor platina en de meeste mensen laten dit zo, maar indien gewenst kan u uw verlovingsring af en toe opnieuw laten polijsten om de oorspronkelijke glans terug te krijgen. Platina is wel duurder dan wit goud. Dit komt omdat het gewicht van platina hoger is dan dat van goud en omdat goud slechts een zuiverheidsgehalte heeft van 75% tegenover minstens 95% in platina.

Zilver tot slot is enkel geschikt voor fashion juwelen. Zilver is veel goedkoper dan platina en goud, maar oxideert door contact met de huid, waardoor het juweel zwart uitslaat. Je kan dit verhelpen met zilverpoets, maar dat is een erg intensief werkje. Voor een verlovingsring is zilver absoluut geen aanrader!

Conclusie: als u van plan bent om een zilverkleurige verlovingsring te kopen dan zijn platina en wit goud de enige geschikte keuzes. Platina is kwalitatiever en verslijt veel minder snel dan wit goud, maar is wel duurder. Momenteel ligt het prijsverschil tussen beiden echter tussen de € 100 en € 200 per ring. Afhankelijk van uw budget is platina daarom de meest aangewezen keuze voor uw verlovingsring

Meer Posts