Hoe wordt een verlovingsring bij Blériot gemaakt?

Steven Van der Veken

Gepubliceerd op 29 september 2020

In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van alle juweelfabrikanten, die hun juwelen maken door gietwerk, maken wij bij Blériot elk juweel volledig met de hand. Dit is een erg arbeidsintensieve manier van werken, maar het resultaat is er dan ook naar: een prachtig, uniek juweel dat werkelijk straalt!

Hieronder nemen we u mee in de weg die een stuk metaal aflegt om getransformeerd te worden tot een beelschone verlovingsring.

Stap 1: Het metaal voorbereiden

Zuiver goud is te zacht en ongeschikt om juwelen van te maken. Daarom moeten we eerst een legering maken met andere metalen. Afhankelijk van de gewenste kleur (wit, rose of geel) wordt het zuiver goud gelegeerd met metalen zoals koper, palladium en iridium. Dit doen we door goudkorrels te smelten met deze andere metalen. De verhouding is steeds minstens 75% goud en maximum 25% andere metalen. Zo komen we een goudgehalte van 18 karaat.

Het gesmolten metaal gieten we vervolgens uit in een langwerpige gietvorm. Het resultaat is een rechte staaf in het juiste metaal. Met deze staaf gaan we vervolgens aan de slag.

Stap 2: Walsen

Het staafje gaan we nu verschillende keren door walsen. Dit is een belangrijke stap omdat dit de structuur van het metaal veranderd. De harde maar broze brok metaal wordt nu een flexibele en stevige lange staaf of plaat.

Stap 3: Draad trekken

Met behulp van een trekijzer trekken we de gewalste staaf in een draad met de gewenste doorsnedevorm en diameter. De draden die we zo maken dienen als basis voor elk onderdeeltje van het juweel.

Stap 4: Onderdelen smeden

Met onze draden gaan we aan de slag om de verschillende delen van de ring te maken. We vijlen ze bij en solderen ze om tot een afgewerkte zetting en ring te komen.

Stap 5: Assemblage

Nu elk onderdeel klaar is kunnen we de ring in elkaar zetten.

Stap 6: Diamant zetten

De verlovingsring zelf is nu klaar. De zetter kan de steen er nu voorzichtig in zetten. Dit is een erg delicaat en belangsrijk werk, dat enkel door een heel ervaren vakman tot een goed einde gebracht kan worden. De kwaliteit van de zetter heeft een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van de verlovingsring.

atelier 9_000.jpg

Stap 7: Afwerking

Nadat de diamant gezet is, moet de ring enkel nog gepolijst worden. Hierna is de verlovingsring klaar en kan deze door de klant worden opgehaald.


Zoals u wel gemerkt heeft is het volledig met de hand maken van een verlovingsring een behoorlijk tijdrovend werk. Gemiddeld doen onze goudsmeden er ongeveer 7 uur over om een volledige ring te maken. We zouden ook, zoals bijna overal gebeurt, stap 2 tot en met stap 6 overslagen en de verlovingsring meteen in de juiste vorm gieten. Maar daardoor wordt het metaal ook broos en veel kwetsbaarder voor slijtage. Bovendien kunnen we de onderdelen dan nooit zo fijn afwerken als bij écht handwerk het geval is. Daarom maken wij al onze juwelen steeds volledige met de hand. Het is de beste garantie op kwaliteit.

Meer Posts