Fluorescentie in diamant

Steven Van der Veken

Gepubliceerd op 29 september 2020

Eén van de meest gestelde vragen van klanten die een verlovingsring komen kopen gaat over fluorescentie in diamant. Over dit onderwerp wordt er enorm veel zin en onzin uitgekraamd. Tijd dus om alle feiten op een rijtje te zetten.

 

Wat is fluorescentie in diamant?

Fluorescentie is de mate waarin een diamant reageert op UV straling. De diamant vertoont een blauwe kleur wanneer deze onder UV licht wordt bekeken. Deze eigenschap is aanwezig bij ongeveer 30% van alle diamanten. Het wordt veroorzaakt door de atoomstructuur van de diamant. De mate waarin een diamant fluorescentie vertoont varieert van niets, over zwak tot sterk.

 

Is fluorescentie zichtbaar?

Fluorescentie is énkel zichtbaar onder UV licht. In normale omstandigheden: daglicht, binnenhuisverlichting, kaarslicht en dergelijke is het onmogelijk om vast te stellen of een diamant fluorescentie heeft of niet. Fluorescentie in uw verlovingsring zal dus zo goed als nooit zichtbaar zijn.

Indirect is het wel zo dat diamanten met een tamelijk sterke fluorescentie een hogere kans hebben om door testpersonen als mooier te worden bevonden.

 

Wat betekent fluorescentie voor mijn verlovingsring?

Niets. De fluorescentie eigenschappen van een diamant zijn structureel noch negatief noch positief. Voor het blote oog heeft dit ook geen enkel effect. Een diamant met fluorescentie heeft dus geen enkele meer-of minwaarde voor uw verlovingsring. Het is gewoon een chemische eigenschap die op het certificaat wordt vermeld.

Het is natuurlijk logisch dat wanneer mensen een belangrijke aankoop doen, zoals een verlovingsring, dat men dan zo goed mogelijk geïnformeerd wil zijn. Hierbij helpen we u graag verder.  Wij geloven echter dat de diamantkeuze voor een verlovingsring, en bij uitbreiding voor elk juweel, zich dient te beperken tot eigenschappen die wel degelijk een impact hebben, zoals het karaatgewicht en de kleur.

Meer Posts