Antwerpen & Diamant
Gepubliceerd op 29 september 2020
Al meer dan 500 jaar staat Antwerpen synoniem met diamanthandel. De Stad viert dit jaar 570 jaar diamant met het 'Diamantjaar', dat loop tot februari 2018.
De eerste vermelding van diamanthandel in Antwerpen was in 1447, een halve eeuw vroeger dan voorheen werd aangenomen. Omwille van haar strategische ligging en de snel groeiende haven trekt de stad vele handelaars aan, waaronder dus ook 'diamantairs'.
1456 vond de Bruggeling Lodewijk Van Berken de eerste slijpschijf uit voor diamant, door olijfolie en diamantpoeder te mengen op een gietijzeren schijf. Vanaf dan kon diamant geslepen worden. Het betekende de start van de diamanthandel in Brugge
Aan het eind van de 15de eeuw verzandde het Zwin, waardoor Antwerpen snel Brugge overnam als belangrijkste haven en handelscentrum. Hiermee ging de diamanthandel in Antwerpen pas echt van start. Die dominantie zou vrijwel nooit meer verdwijnen.
In 1919 ontwierp de Antwerpse wiskundig Marcel Tolkowsky de briljant-slijpvorm uit. Met de kennis van licht en diamant die men toen bezat, werd elk facet zorgvuldig geslepen om zoveel mogelijk licht te weerkaatsen om een zo groot mogelijke schittering te verkrijgen. De briljant is nog steeds veruit de meest populaire slijpvorm.
Ondanks allerlei doemberichten die al decennia lang om de zoveel tijd de kop op steken, is en blijft Antwerpen nog steeds de onbetwiste wereldleider voor diamant. Meer dan 80% van alle ruwe en 50% van alle geslepen diamanten wordt in Antwerpen verhandeld. Elke diamant passeert minstens één keer langs deze metropool.
Een diamant kopen in Antwerpen
De reputatie van Antwerpen als diamantcentrum trekt ook vele particulieren aan die op zoek zijn naar een diamant voor een verlovingsring, een ander juweel of als investering. In de stad zijn vele juweliers gevestigd, waarvan het gros zich bevindt in en rond de Diamantwijk bij het Centraal station.
Jammer genoeg zijn hier ook vele louche en zelfs ronduit malafide handelaars aanwezig. Daarom riep de Stad Antwerpen, in samenwerking met AWDC (de sectorvereniging voor diamant) en de federale overheidsdienst (FOD) Economie het kwaliteitslabel 'Antwerp's Most Brilliant' in het leven. Om dit label te verdienen moeten de juweliers elke twee jaar een zeer strenge audit ondergaan door zowel de FOD Economie als het onafhankelijk auditbureau KIWA, waarbij zij op 30 kwaliteitseisen worden gecontroleerd. Meer info vindt u op https://www.visitantwerpen.be/nl/shoppen-en-mode/diamantstad/antwerp-s-most-brilliant
Het spreekt voor zich dat de juwelen van Blériot in Antwerpen uitsluitend te verkrijgen zijn bij een gelabelde juwelier: Van der Veken Juweliers.